ilkkah

Välimeren hukkumiset olisivat vältettävissä

Tänä vuonna Välimereen on hukkunut 401 Välimerta erilaisilla pienillä veneillä ylittävää, parempaa elämää tavoittelevaa henkilöä. Vuonna 2017 hukkuneita oli 3479. Vuonna 2016 myös yli 3000.

http://missingmigrants.iom.int/region/mediterranean

Hukkumiset olisi helppo välttää siten, että ylittäjät vietäisiin YK:n tai muiden järjestöjen hallinnoimille pakolaisleireille, eikä heitä tuotaisi/päästettäisi turvapaikanhakijoiksi Eurooppaan. Tällöin kannustin Välimeren ylittämiseen katoaisi, jolloin Välimeren ylittäminenkin, ja sen myötä hukkuminen, loppuisi suurimmaksi osaksi.

Miksi näin ei tehdä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Johtuisiko siitä, ettei muilla valtioilla ole mandaattia perustella pakolaisleirejä lähtömaihin eikä kuskaka niille "vankeja". Pitävät siellä Afrikassa ja Turkissa itseään vielä itsenäisinä valtioina. Aika yllättävää, eikö.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Eikö YK voi viedä pakolaisia hallinnoimilleen pakolaisleireille?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen ymmärtänyt, että mielestäsi valtio saa päättää itse kenet alueelleen päästää? Olen asiasta toki samaa mieltä, minkä vuoksi ihmettelen miksi joku pakolaisleiri muodostaisi poikkeuksen, oli se kenen tahansa hallinnoima?

Lisäksi voi tietysti kysyä, ajaisiko EU-valtion sota-alus (joiksi rannikkovartioston alukset lasketaan) omine lupineen vieraan valtion alueelle?

Sinänsä ajatus leirien muuttamisesta kaupungeiksi on tutkimisen ja kehittämisen arvoinen asia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #6

Pakolaisleirit ovat yleensä periaatteessa suljettuja ulkomaailmalta. Pääsyä vapaasti valtion alueelle ei ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Niin? Onko ne sitten yleensä määritelty valtioon kuulumattomaksi alueeksi ja onko sinne yleensä jonkinlainen ilmasilta?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #8

No ne on vaan suljettuja, ja luvan kanssa (jonka saa leirin hallinnoijalta ja valtiolta, jonka alueella leiri sijaitsee) pääsee kulkemaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Keskustelumme koski leirille kuljettamista. Eli kun se sota-alus on poiminut kyytiinsä merestä ihmisen, miten se ihminen viedään sinne leirille? Mahdollisesti siis maahan, jossa hän ei ole eläessään käynytkään.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Jaa-a, kai se vaan viedään sinne. Eiköhän esim. YK:n edustajat pääse pakolaisleireillensä mistä päin maailmaa tahansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Jos maa on antanut YK:n perustaa alueelleen pakolaisleirin, olisi aika yllättävää ettei YK:n edustajaa päästettäisi kyseiselle leirille. Kysymykseni koski niitä sota-alukselle pelastettuja.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

No YK:n edustaja on mukana, ja pääsy hoituu sen myötä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Miksi se vastaanottava valtio hyväksyy asian? Teleporttaamallako he sieltä sota-alukselta siirtyvät?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

Sehän tuli jo aiemmin sanottua, että YK:n edustajilla on varmasti pääsy pakolaisleireillensä mistä päin maailmaa tahansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

Yllättävän nopeasti, yleensähän siinä menee aina parisataa kommenttia, kun jotain asiaa yritetään selvittää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #26

Johtunee siitä, että jankkaat asiaa, josta ei ole yksimielisyyttä. Jos välimeren maan sota-aluksella ei ole oikeutta toisen maan aluevesille, ei se auta, vaikka sen kannella olisi akkreditoitu YK-virkailija.

Esitykseesi kuuluu kovin paljon oletuksia. Suurin ja melko harhainen oletuksesi on, että jokin Pohjois-Afrikan maista antaisi perustaa maaperälleen pakolaiskaupungin ja sallisi kaikkien Välimeren pohjoisrantavaltioiden kuskata Välimerellä seikkailevien matkustaja-alusten matkustajat kyseiseen perustettuun kaupunkiin.

Nykyvauhdillakin kaupungista kehittyy suurkaupunki varsin ripeästi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Ei tässä ole mitään pakolaiskaupunkien perustamista ehdotettu (vaikka toki sekin olisi yksi vaihtoehto), vaan pakolaisten viemistä valmiille pakolaisleireille, esim. tänne: https://en.wikipedia.org/wiki/Azraq_refugee_camp

Tuo on tarkoitettu syyrialaisille ja onko mitään syytä, miksi YK ei voisi viedä sinne syyrialaisia pakolaisia, vaikka sitten niiltä "sota-aluksilta"?

Varmaan muitakin pakolaisleirejä olisi eri maissa, minne voisi viedä pakolaisia. Parasta olisi toki viedä mahdollisimman lähelle pakolaisten omia lähtömaita.

Mikä se *teidän oletuksenne* on, miksi tämä ei onnistuisi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #9

Norjasssahan muuten oli silloin pahimman pakolaistulvan aikana ehdotus että he perustaisivat pakolaisleirin Huippuvuorille. Huippuvuorilla kuitenkin itsehallinto ja he sanoivat että ei käy.

Mutta tarpeen tullen pakolaisleirejä voi perustaa myös oman maan alueelle jos esim. Afrikan maat eivät sellaisia halua ylläpitää (tosin esim. Jordaniassa on isoja pakolaisleirejä, jotka ovat käytännössä tyhjiä koska "pakolaiset" eivät halua sinne vaan ennemmin tulevat kruisailemaan pitkin eurooppaan ja nostamaan sosiaalitukia erinimellä joka maasta. Noilla kyseisillä pakolaisleireillä ovat ainoastaaan ne ihan oikeat pakolaiset). Mutta esim. Suomi voisi perustaa pakolaisleirin johonkin Perä-Lapin erämaahan. Ja luonnollisesti ilman disco-rahan tarjoamista. Sen sijaan lämmin asumus- ja koulutusmahdollisuudet, perusruoka (ts. ei mitään härän sisäfileitä kuten nuo "pakolaiset" vaativat), hygienia ja perusterveydenhuolto tarjottaisiin. Saattaisipa olla että jos näin tehtäisiin niin Suomeen tulisikin yhtäkkiä tasan nolla "pakolaista". Sen takiahan tämä ei "hyville ihmisille" eli SPR:lle sun muille Luonille käy kun heidän messevät tienistinsä putoaisivat silloin myös nollaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Humaanisuudesta ei voi olla kysymys, koska ihmisten annetaan tietoisesti kuolla ja lämmin julkinen itku on pelkkää hymistelyä. Tämä kuolemashow on jatkunut jo vuosia. Tulee väkisinkin mieleen, että oikeasti Eurooppa halutaan saattaa suunnitelmallisesti hallitsemattomaan tilaan. Näitä halukkaita tulijoita kun on edelleen miljoonia jonossa. Voittajina tässä kusipäiden kujanjuoksussa ovat salakuljettajat, maahanmuuttobisneksen pyörittäjät ja halpatyövoimasta haaveilevat.

Tulijavirtahan voidaan katkaista vaikka heti. Taitoa YK ssa toimiin kyllä on, mutta ei tahtoa.

Käyttäjän PontusJanKristianSderblom kuva
Pontus Söderblom

Juuri näin, olen monesti tämän olevan osa suurempaa businesta ja lopullinen tarkoitusperä on vielä vain arvoitusten varassa.Ei voi olla sattumaa, että koko maailma on yhtäkkiä liikkeellä, siihen tarvitaan todella isoja voimia. Heitän arvauksen, liikkeelle laittajat ovat tahot, jotka ovat aikaisemminkin saaneet hyökyjä aikaan ja samalla hyötyneet siitä itse.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Miljoonien pakolaisten jäljittäminen, kerääminen, siirtäminen ja valvominen pakolaisleireillä on siis helppoa?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei tarvitse siirtää kuin ne, jotka ylittävät Välimeren.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Eli kaikkien niiden - jotka pyrkivät ylittämään välimeren - jäljittäminen, kerääminen, siirto ja valvominen leireillä on helppo homma?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #10

Mereltä pelastetut viedään suoraan. Jos joku pääsee maihin asti hukkumatta tai joutumatta pelastetuksi (n. 10 %:n mahdollisuus?), saattaa voida jäädä maahan laittomasti, mutta jos hakee turvapaikkaa, joutuu taas pakolaisleirille.

On aika pieni mahdollisuus, että voisi jäädä maahan, ja silloinkin vain laittomasti.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #11

Niin siis hukkumisia ei voida estää, jos ei merelle pääsyä estetä.

Toni Rintala

Maitse on paljon vaarallisempaa tulla. Siellä kuolee kymmeniä tuhansia.. kas kun sitä tietoa ei nosteta esiin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nosta vaikka sinä. Kuinka monta kuolee maitse tullessaan? Onko reiteillä eroa kuolleisuuden kannalta? Ehkä asiaa ei nosteta esille, koska ei tiedetä. Välimerenkin osalta esiin nostetaan vain todennetut tapaukset.

Toni Rintala

"Kuinka monta kuolee maitse tullessaan?"

Eipä niitäkään ruumiita kaikkia löydetä, mutta arvioitakin voi esittää.
Eurooppalaisiakin kuolee tosi paljon liikenteessä.

"Onko reiteillä eroa kuolleisuuden kannalta?"

Eipä juuri. Tai merelle kuolee varmaan paljon epätodennäköisemmin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Kun kerrot että et tiedä määristä mitään, mutta olet varma todennäköisyydestä, keskustelumme on tullt päärepisteeseensä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #21
Toni Rintala

Sanoisin, että kuolleita tai orjuutettuja on kymmeniä tuhansia. Pelkästään lapsia on kadonnut paljon. Saksassa 10.000, Italiassa 5.000 muissa EU-maissa ehkä 20.000-50.000. Kuolleiden määrää on hankala arvioida, mutta on se moninkertainen mereen hukkuneisiin nähden.
http://www.dw.com/en/thousands-of-refugee-children...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Anteeksi, nyt en ymmärrä miten Saksassa kadonneet lapset liittyvät edeltävään keskusteluumme? Arvauskilpailuun en lähde mukaan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #29

Lapsia on kadonut maitse kuljetulla matkalla. Osa jo Italiassa, osa jo ennen Turkkia tai Turkissa, osa vasta Saksassa,..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Ja tiedät heidän päätyneen Italiaan tai Saksaan ilman meren ylitystä? Miksi maitse saapuneita lapsia katoaisi enemmän kuin meritse saapuneita?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #32

"Ja tiedät heidän päätyneen Italiaan tai Saksaan ilman meren ylitystä?"

Tällä ei periaatteessa ole merkitystä. Kyse oli maareitillä kuolleista. Se, alkoiko matka jonkin veden tai meren yrityksellä, ei ole oleellista.

"Miksi maitse saapuneita lapsia katoaisi enemmän kuin meritse saapuneita?"

Eikös eräskin salakuljettaja "kehunut" raiskanneensa ja tappaneensa 400 lasta ja naista. Tällaista toimintaa on paljon.

Joka tapauksessa uutiset kertovat kymmenien tuhansien kadonneen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Oletin ilmeisen virheellisesti sinun tarkoittaneen EU:n alueelle maitse/meritse tulleista. Kuten jo aiemmin sanoin merellä hukkuneet ovat todennettuja tapauksia. Sinä puhut nyt jostain kadonneista ja jonjun itsensä raiskaaja-murhaajaksi nimittäneen tarinoista. Kiitos, minulle riitti.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #32

Nyt löytyi yksi lähde. Tuossa on kyllä hukkuneet (n. 9000) mukana.

"A German newspaper has published the names of 33,293 refugees and migrants who died trying to reach Europe."
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/ger...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi voisi osaltaan vaikuttaa hukkumisiin lopettamalla vetovoimatekijät eli kaikki rahalliset tuet turvapaikanhakijoille. Kokoomus kuitenkin estää tämän koska heidän mielestään julkisia menoja on lisättävä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pakolaistulva saadaan loppumaan vasta silloin, kun syyt siihen saadaan ratkaistua.

Käyttäjän PontusJanKristianSderblom kuva
Pontus Söderblom

Pakolaistulvat saadaan loppumaan/ vähenemään kun lopetetaan rahastus asialla!

Toni Rintala

Viimeisen 25 vuoden aikana Välimereen hukkuneita Eurooppaan pyrkijöitä on noin 9000. Yhteensä on kuollut yli 33.000 Eurooppaan pyrkijää 25 vuoden aikana. Mereen mennyt siis vain noin neljännes.

Sen sijaan, että puhutaan vain välimereen hukkuneista, tulisi puhua paljon suuremmasta määrästä kuolleita Eurooppaan pyrkineitä. Välimereen kuolee vain neljännes.

Toisaalta eurooppalaisiakin kuolee liikkuessaan kymmeniä joka päivä. Euroopassa on kuollut samassa 25 vuodessa ulkona liikkuessaan lähes miljoona ihmistä.

Eurooppalaisiakin on hukkunut järviin ja meriin tuossa ajassa kymmeniä tuhansia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Rintala, Kiinassa sitä vasta kuollaankin.

China National Bureau of Statistics ilmoittaa että vuonna 2015 muista kuin luonnollisista syistä kuoli 3.2 miljoonaa ihmistä. Aika heikko esitys eurooppalaisilta 25 vuodessa.

Toni Rintala

Kiinalaisista ei huolehditakaan yhtä hyvin ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos pelkästään 2014-17 hukkui 15 000 Eurooppaan pyrkijää, niin miten se voi olla 25 vuodessa 9 000?

Lähteenä UN International Organisation for Migration (IOM):
http://missingmigrants.iom.int/

Toni Rintala

"Jos pelkästään 2014-17 hukkui 15 000 Eurooppaan pyrkijää"

Eikös tuolla puhuta Välimerenalueella kuolleista? Hukkuneitakin oli vain osa.. kuolleita tänä vuonna 625, joista hukkuneita 193, joista afrikkalaisia hukkuneita vain 91. Eli alle kuudesosa kuolleista on todistetusti afrikkalaisia hukkuneita. Osa on ollut ihan muita kuin afrikkalaisia. Amerikkalaisiakin on siellä hukkunut monta, jopa 44. Siis tänä vuonna.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #53

Ei, vaan 44:stä kuolleesta [etelä]amerikkalaisesta 18 ovat hukkumistapauksia, haaksirikossa Venezuelan rannikon ulkopuolella.

Toni Rintala

Vähän omituisia tilastoja: Aasialaisia, amerikkalaisia ja eurooppalaisia (migrants) on yhteensä kuollut Välimeren alueella enemmän kuin afrikkalaisia.. mutta ketä kiinnostaa ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #54

Mitä sinä sekoilet? Vuonna 2017 yhteensä 3 119 kuollutta välimeren ylittävillä reiteillä, alkuperältään:
Tuntematon 2 200
Lähi-itä 14
Lähi-itä/Etelä-aasia 1
Etelä-aasia 2
Pohjois-afrikka 78
Afrikan sarvi 2
Saharan e-puoleinen Afrikka 822

1.1-15.2.2018 yhteensä 404 kuollutta. alkuperältään:
Tuntematon 278
Pohjois-afrikka 8
Afrikan sarvi 3
Saharan e-puoleinen Afrikka 115

Sellainen korjaus tosin aiemmin kirjoittamaani, että luvut ovat arvioita. Käytännössä siis haaksirikossa kadonneet on oletettu hukkuneiksi. Klikkaile karttaa isommaksi, niin siinä on jopa paikat ja yksityiskohdat per haaksirikko.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

En saanut vastausta kysymykseen "Miksi näin ei tehdä?", mutta kovasti monet olivat heti sanomassa, että ei näin voi tehdä. Jotain outoja tekosyitä näytti olevan. Eikö YK muka voi viedä pakolaisia hallinnoimilleen pakolaisleireille?

Nykyjärjestelmä halutaan pitää, hukkumisineen, vaikka mitään syytä sille ei kukaan osaa tai halua sanoa.

Vaikea keksiä yhtään hyvää syytä, miksi.

Toimituksen poiminnat